JEDNOSTKI ORGANIZACYJNE :: GOPS :: Informacje |
Informacja o realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W MYCIELINIE Z SIEDZIBĄ W KORZENIEWIE 114 Informacja o realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.PODPROGRAM 2016 - sprawozdanie W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017 współpracowaliśmy z Polskim Komitetem Pomocy Społecznej Zarząd Okręgowy w Kaliszu. Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły artykuły żywnościowe w formie paczek. Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 258 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej w tym : 1. kobiet 135 2. mężczyzn 123 Wydaliśmy osobom potrzebującym: - 12,6369 ton żywności; - 958 paczek żywnościowych; W ramach Podprogramu 2016r. osoby korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań uczestniczyliśmy łącznie w 2 warsztatach edukacyjnych, w których wzięło udział 4 osoby. Rodzaje warsztatów: 1. Gospodarowanie budżetem domowym - 1 spotkania dla 4 uczestników 2. Zasady zdrowego żywienia - 1 spotkania dla 4 uczestników Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa bez wątpienia jest dużym wsparciem dla osób potrzebujących. Gminny Ośrodek pomocy Społecznej w Mycielinie z siedzibą w Korzeniewie 114, będzie uczestniczył w Podprogramie 2017r. Informujemy, że od dnia 1 sierpnia 2017 r. nastąpiła kontynuacja współpracy Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Mycielinie z Polskim Komitetem Pomocy Społecznej Zarząd Okręgowy w Kaliszu w postaci realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Osoby, które otrzymają skierowanie od pracowników socjalnych naszego Ośrodka, będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych. Paczka żywnościowa dla 1 odbiorcy końcowego oznacza: minimum klika (tj. co najmniej trzech) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych. Pomoc żywnościowa w postaci paczki żywnościowej może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikacji do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie). Osoby chętne do przystąpienia do Programu, które do tej pory nie korzystały z tej formy wsparcia mogą zgłaszać się do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Mycielinie z siedzibą w Korzeniewie 114 (pracownicy socjalni) - wszelkie informacje uzyskają Państwo również pod numerem telefonu 62 7511948 Osoby i rodziny, które będą korzystały z Programu będą informowane telefonicznie o terminach i godzinach wydawania żywności. Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana jest w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które są przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie. Poza powyższymi działaniami realizowanymi, prowadzone są również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie: 1. warsztatów kulinarnych dla różnych grup docelowych programu, z udziałem kadry szkoleniowej, 1.1. programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności, 1.2. warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny). « powrót
Informację wytworzył: - 2017-09-04 14:16:44 Zatwierdził do publikacji: - 2017-09-04 14:16:44 Utworzony: 2017-09-04 14:16:44 przez Rafał Szelągowski (administrator)
|